Kimler tanık olarak dinlenemez?
Prensip olarak, herkes tanık olarak sorgulanabilir. Yaş, yakınlık veya ayırt etme yeteneği gibi sınırlar yoktur. Ayırt etme gücü olmayan kişiler yeminsiz olarak sorgulanır. Tanıklık eden kişi, tanıklık ettiği olayı gören kişi olmak zorunda değildir; ifadesinde başka bir kişiden duyduklarını tekrarlayabilirler.
Mağdur çocuk mahkemede dinlenir mi?
Suçun etkisiyle ruhsal durumu zarar gören çocuk mağdur, suçun soruşturulması ve kovuşturulması aşamasında kural olarak bir kez dinlenir, ancak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için tekrar dinlenmesi gerekiyorsa tekrar dinlenebilir.
Çocuk tanık olabilir mi?
Algılama yaşı 8 ve üzeridir. Çocuk, tarafların tanık listesinde olmasa bile mahkeme velayet konusunda karar vermek için çocuğu resen dinleyebilir.
Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?
(1) Aşağıdaki kişiler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar; b) Yeminin mahiyetini ve anlamını kavrayacak yeterli akıl ve muhakeme yeteneğine sahip olmayanlar.
Kimler tanık olamaz HMK?
Kişisel nedenlerle delil göstermeme, HMK m. 248 – “Aşağıdaki kişiler delil göstermekten kaçınabilir: a) Taraflardan birinin nişanlısı, b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile, c) Onun altsoyu veya altsoyu.” Eş. ç) Taraflardan biriyle aralarında soy bağı bulunanlar
İhzara rağmen gelmeyen tanık dinlenir mi?
Türkçe: Medeni Kanun Madde 253: MADDE 253 – (Değişik: 5728 – 23.1.2008 / md. 15) Usulüne göre çağrıldıkları halde sebep göstermeden gelmeyen tanıklar zorla mahkemeye getirilir ve gelmemelerinden doğan giderler, amme alacakları tahsil usulüne göre tahsil olunur.
8 yaşındaki çocuğun tanık ifadesi alınır mı?
Tanıklık yaşına gelmiş çocuklar için; yaşları kaç olursa olsun, kolluk kuvvetleri tarafından tanık olarak sorgulanmalarına yasal bir engel bulunmamaktadır. Buna göre, işlenen suç nedeniyle ruhsal durumu zarar görmüş bir çocuk veya mağdur; o suçun soruşturulması veya kovuşturulmasında bir kez tanık olarak sorgulanabilir.
Mağdur çocuk katılan olur mu?
Başka bir deyişle, on beş (15) yaşından küçük çocuklar bu işlemleri yalnızca yasal temsilcileri aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Mağdur, eylem ve karar sırasında 15 yaşından küçük olduğundan, mağdur adına dava açma hakkı ve kamu kovuşturmasına katılma yetkisi yasal temsilciye (ebeveyne) aittir (Y4CD-K.
Mağdur dinlenmeden karar verilebilir mi?
CMK 235’e göre şikâyetçinin dinlenip dinlenmeyeceğine mahkeme karar verir.
18 yaşından küçük tanık nasıl dinlenir?
Yasal temsilci şüpheli veya sanık ise, bu kişilerin ifade vermekten kaçınmaları gerekip gerekmediğine karar veremez. Buna göre, küçük yaşları nedeniyle ifade vermeyi reddetmenin anlamını kavrayamayan çocuklar, yasal temsilcilerinin (ebeveyn veya veli) onayıyla tanık olarak dinlenebilir.
Çocukların sahitliği olur mu?
Ortak çocukların tanıklığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre, çocukların itiraz hakkı varsa ve bilişsel yetenekleri gelişmişse mahkemede tanık olarak dinlenebilirler.
18 yaşından küçükler mahkemede şahitlik yapabilir mi?
18 yaşından küçük biri bana karşı tanıklık edebilir mi? Tanıklık etmek için yetişkin olmanıza gerek yok, bu yüzden tanıklık edebilirsiniz.
Tanık beyanı somut delil midir?
Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdirî bir kanıttır, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.
Tanıkların hepsi dinlenir mi?
Tanık mahkemenin yargı yetkisi dışında ise, karşılıklı hukuki yardım kapsamında tanığın dinlenmesine karar verilebilir. Yine mahkeme gerçeğin ortaya çıkarılmasını gerekli görürse, tanığın olayın gerçekleştiği veya eşyanın bulunduğu yerde dinlenmesine karar verebilir.
Her tanık yemin eder mi?
(1) Tanıklar, ifade vermeden önce ayrı ayrı yemin ederler. Bir kişinin tanık olarak sorguya çekilmesinin gerekli veya uygun olup olmadığı konusunda şüphe varsa, yemin, ifadenin alınmasından sonraya ertelenebilir. (2) Soruşturma aşamasında savcılar da tanıklara yemin ettirirler.
Mahkemede kimler tanıklık yapamaz?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlemesi yapılmıştır.
Akraba tanık olur mu?
Özellikle aile hukuku içeren davalarda akrabaların delil veremeyeceği yönünde yaygın bir yanlış anlama vardır. Aksine, akrabalar delil verebilir. Akrabaların ifadeleri diğer tanıklarla aynı şekilde değerlendirilmelidir.
Kimler tanıklıktan çekinemez?
Küçüklüğü, akıl hastalığı veya akıl yetersizliği nedeniyle ifade vermekten kaçınmanın önemini kavrayamayan kimse, kanuni temsilcisinin izniyle tanık olarak dinlenebilir; ancak kanuni temsilcisi, bu kişilerin şüpheli veya sanık olmalarına bakılmaksızın ifade vermekten kaçınmaları gerekip gerekmediğine karar veremez.
Hâkim tüm tanıkları dinlemek zorunda mı?
İlgili hükme göre: Hâkim, davanın vakıaları hakkında, bunları birkaç tanık vasıtasıyla ispat edebilecek yeterli bilgiye sahip olmuşsa, bütün tanıklar dinlenmeden ve diğer tanıklar dinlenmeden de hüküm verilebilir.