Dedikodu yapmanın günahı nedir?
İslam iftirayı büyük bir günah olarak görür ve Kuran bunu ölü kardeşinin etini yemeye benzetir. Dahası, hiç kimsenin sessiz kalıp iftirayı dinlemesine izin verilmez. Yahudilikte iftira Hotzaat Shem Ra (kötü isimler yaymak) olarak bilinir ve büyük bir günah olarak kabul edilir.
Gıybetin tövbesi var mıdır?
İftira, gıybet, iftira gibi günahları işleyen kişi, tövbe etmeli ve Allah ile kendisi arasında af dilemelidir. Ancak, söylenen söz, hakkında konuşulduğu kişiye ulaşmışsa, ona gidip af dilemelidir.
Allah gıybeti affeder mi?
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’den çeşitli kaynaklardan “iftira zinadan daha ciddidir” denildiği bildirilmiştir. Kendisine bunun nasıl olabileceği sorulduğunda, “Çünkü bir adam zina eder ve sonra tövbe ederse, Allah onu affeder. Fakat iftira atan kişi, iftira edilen kişi tarafından affedilmedikçe affedilmez.” demiştir.
Birinin arkasından konuşmak kul hakkına girer mi?
“Ya hayır konuşun ya da susun” diye emreden Allah Resûlü, gıybet, dedikodu ve kötü söz söylemek yerine susmayı tavsiye etmiş, dilini bunlardan koruyabilen kişinin cennete girebileceğini müjdelemiştir.
Gıybet mi daha günah zina mı?
İftira zinadan daha büyük bir günahtır – M.
Gıybet kul hakkı mıdır?
İftira, mümini fasık ve asi yapar. İftira edilen kişi, haklarını bağışlamadıkça, kişi iftira günahından kurtulamaz. Çünkü iftira, başkalarının haklarını gasbetmek demektir.
Ne dedikoduya girer?
Bir insanın bedeni, soyu, ahlakı, işi, dini, giyimi, evi, araba kullanması ve benzeri şeyler dedikodu konusu olabilir. Şaşılık, saç dökülmesi, uzun veya kısa boy, siyah veya beyaz ten gibi özellikler hakkında alaycı bir şekilde konuşmak iftiradır.
Dedikodu yapana ne denir?
Bir kişiye karşı incitici, aşağılayıcı söz ve davranışları ifade eden ahlaki bir terim. İnsanlar arasında yolsuzluğa neden olmak için söz, dedikodu ve ikiyüzlülük yaymak anlamına gelen ahlaki bir terim.
Tövbe edilirken ne söylenir?
Estağfirullah. Estagfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilahe illa hüve’l-hayyü’l-kayyûmu ve etûbü ileyhi, tövbe abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemer li-nefsihî ölü ve hayâten velâ nüşûrâ. Ve Allah sana tevbe, mağfiret ve hidayet versin, innehû, hüve’t-tevvâbü’r-rahîm.”5. Nisan 2024
Hangi konuşmalar gıybet olur?
Bu bağlamda bir kimsenin gıyabında onun maddi, manevi, ruhsal, etik ve dinî eksiklikleri hakkında konuşmak, ayrıca onun kendi çocukları, annesi, babası ve diğer yakınları hakkında onun hoşuna gitmeyecek şekilde konuşmak iftira sayılır.
Birinin arkasından iyi konuşmak gıybet olur mu?
Tarhan; ”İftira” kelimesi “görünmeyen” kökünden gelir. Birinin arkasından konuşmak, o kişinin hoşlanmayacağı şeyler hakkında konuşmak demektir. Arkanızdan söylenenler doğruysa iftiradır; yalansa karalamadır. Bazen iftira bir kurşun gibidir.
Gıybet etmenin zararları nelerdir?
İftira toplumsal bağları zayıflatıyor: “Söylenen doğruysa iftiradır, doğru değilse karalamadır” diyor Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bunu bilmeniz gerekiyor. “Birinin hoşlanmadığı bir şey hakkında konuşmak insan psikolojisini olumsuz etkiliyor, toplumsal bağları zayıflatıyor ve iletişim kazalarına yol açıyor” dedi.
Allah dilerse kul hakkını affeder mi?
Dolayısıyla bu günahı işlemiş olan Müslümanın durumunu açıklamak gerekiyordu. Yüce Allah’ın dilerse insanların haklarını ve diğer günahlarını bağışlayacağını söyleyemeyiz. Eğer bir kimse namaz kılmazsa veya içki içmezse yine günah işlemiş olur ama bu kişinin bu günahlar için sonsuz azap çekeceğini söyleyemeyiz.
Kul hakkına giren şeyler nelerdir?
Cinayet, hırsızlık, iftira, yalan, borç, karalama ve küfür, halkın haklarına zarar verir.
Çok kul hakkına girdim ne yapmalıyım?
Telif hakkına tecavüz halinde; haksızlığın derhal giderilmesi, hak sahibine tazminat ödenmesi, günahtan dolayı tövbe ve istiğfar edilmesi gerekir.
Dedikodu yapmanın cezası nedir?
Dedikodu iftira olarak kabul edilmez. Türk Ceza Kanunu’na göre cezai yaptırımı yoktur. Dedikodu yapan kişi dedikodu yaptığı için hapse girmez.
Dedikodu nelere sebep olur?
Dedikodu, iş yerinde huzursuzluk ve güvensizlik yarattığı için iş arkadaşları arasındaki ilişkileri olumsuz etkiler. Dedikodu yapan kişiler iş arkadaşlarına güvensizlik yaratır ve hizipçiliğe yol açar. Ayrıca dedikodu, çalışanların enerjilerini işlerine değil dedikoduya odaklamaları nedeniyle iş yerindeki üretkenliği azaltır.
Dedikodusu yapılan kişi ne yapmalı?
Kötü niyetle dedikodu yapan ve size açıkça zarar vermek isteyen kişilere karşı takınmanız gereken tavır, onlardan uzak durmak ve arkadaşlarınıza da bu kişileri dinlememelerini söylemektir.
Dedikodunun zararları nelerdir?
Günlük hayatta nispeten zararsız görünebilecek dedikodunun zararı, iş yerine sıçradığında daha profesyonel hale gelir. Özellikle maaş artışları, krizler ve liderlik değişiklikleri zamanlarında artan gevezelik, işin yavaşlamasına, motivasyon kaybına ve hatta dedikodudan etkilenen çalışanın istifa etmesine yol açabilir.