RASAT ne amaçla kullanılır?
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde kurulan test ve muayene altyapıları, kart seviyesinden sistem seviyesine kadar tüm tasarım ve işleme faaliyetlerinin kalifikasyonunun yanı sıra bileşen seviyesindeki kontrollerde de kullanılmaktadır.
RASAT uzay çöpü mü?
TÜBİTAK UZAY tarafından Enstitümüzde tasarlanan, üretilen ve test edilen Yüksek Başarımlı Uçuş Bilgisayarı (BİLGE), X-Bant Verici ve Gerçek Zamanlı Görüntü İşleme Cihazı (GEZGİN) ve Yer İstasyonu Yazılımları RASAT Projesi’nde başarıyla kullanılarak uzay tarihine geçti.
Türkiye’nin uzaya gönderdiği uydular hangi amaçla gönderilmiştir?
Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları ülkemizin haberleşme ihtiyacını karşılarken, Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE uyduları ise yer gözlem ve keşif amaçlı kullanılıyor. Ayrıca görevleri sona ermiş uydularımız da var.
RASAT’ın görevi nedir?
RASAT araştırma uydusu, BiLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemi ve yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur.
RASAT ilk uydu mu?
Yerli ve milli ekipmanlara uzay tarihi de eklendi. BİLSAT projesinden edinilen tecrübeyle 2004-2011 yılları arasında geliştirilen ilk Dünya gözlem uydusu olan RASAT, üç yıllık tasarım ömrüyle yerli olarak üretildi.
Rasatın özelliği nedir?
Yeni modülleri geliştirilen RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur. Görevini başarıyla sürdüren RASAT uydusu, 700 km yükseklikte güneşle senkronize dairesel bir yörüngededir. 7,5 m siyah beyaz ve 15 m multispektral uzaysal çözünürlüğe sahip bir itme kamerasına sahiptir.
Rasatın ömrü ne zaman bitti?
Türk mühendislerin ürettiği uydular uzun ömürleriyle öne çıkıyor. Bunlardan biri de ilk yerli ve milli uydu olan RASAT. 2011 yılında yörüngeye yerleşen uydu bu yıl hizmet dışı bırakıldı. RASAT’ın 2100’lü yıllarda atmosfere girip tamamen yok olacağı öngörülüyor. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç.
Uzay çöpleri dünyaya düşer mi?
NASA’ya göre, her gün küçük bir uzay çöpü parçası Dünya’ya düşüyor. Düştüğünde, atmosferde yanıyor ve buharlaşıyor veya (eğer büyükse) okyanusa düşüyor. Elbette, zaman zaman büyük bir uzay çöpü parçası karaya düşüyor.
RASAT hala aktif mi?
Dünya yörüngesinde 50.000’den fazla tur atan Rasat, 19.138 görüntü ve 17 milyon 224.000 200 kilometrekare görüntü yakaladı. Planlanan ömrü üç yıl olmasına rağmen uydu aktif faaliyetlerine devam ediyor.
Türkiye’nin uzayda kaç uydusu var?
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türksat 6A öncesinde Türkiye’de 5 haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3 gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere 8 aktif uydu bulunuyordu. Türksat 6A, filonun 9’uncu aktif uydusu oldu.
Bilsat ve RASAT arasındaki fark nedir?
BİLSAT, Türkiye’nin ilk Dünya gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003’te Rus Plesetsk roketinin Cosmos-3 fırlatma aracı tarafından fırlatılmıştır. Rasat şu anda hizmetini sürdürürken, Bilsat’ın hizmeti sona ermiştir. BİLSAT, Türkiye’nin ilk Dünya gözlem ve uzaktan algılama uydusudur.
İlk Türk astronot kimdir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ax-3 görevine katılarak tarihe geçen ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’dan uzay yolculuğuna dair bir video mesajı yayınladı. Erdoğan, tarihi bir anın yaşandığını belirterek yeni bir başlangıç yapıldığını söyledi.
RASAT ne amaçla kullanılmaktadır?
Dünyanın her yerinden hiçbir kısıtlama olmadan görüntü alabilen Rasat, bu görüntüleri TÜBİTAK Uzay’daki yer istasyonuna iletiyor. Rasat’ın elde ettiği görüntüler haritacılık, afet izleme, akıllı tarım, çevre, şehirleşme ve planlama çalışmalarında kullanılıyor.
İlk gözlem uydumuzun adı nedir?
Metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydumuz İmece, uzaya başarıyla fırlatıldı. Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Üssü’nden Türkiye saati ile 09:48’de başarıyla uzaya fırlatıldı.
RASAT uydusunun görevi bitti mi?
Yerli gözlem uydumuz RASAT görevini tamamladı! Fırlatıldığı yörüngede 11 yıl görev yapan, 3 yıl olarak planlanan ömrüyle 58 bin 726 tur atan RASAT, ülkemize çok büyük bir uydu görüntüsü arşivi kazandırdı.
İmecenin görevi nedir?
İMECE, 680 kilometre yükseklikte güneş-senkron yörüngede görev yapacak. Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü alabilen uydu, hedef tespiti ve teşhisi, doğal afetler, haritalama ve tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek.
Göktürk 1 hangi amaçla kullanılır?
GÖKTÜRK-1 uydu sistemi; Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın herhangi bir bölgesinden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntülerin edinilmesine olanak sağlar. Aynı zamanda kullanıcılarına birçok sivil uygulama alanındaki görüntü gereksinimlerini karşılama olanağı sunar.
RASAT hala kullanılıyor mu?
Dünya yörüngesinde 50.000’den fazla tur atan Rasat, 19.138 görüntü ve 17 milyon 224.000 200 kilometrekare görüntü yakaladı. Planlanan ömrü üç yıl olmasına rağmen uydu aktif faaliyetlerine devam ediyor.
RASAT yapmak ne demek?
Meteorolojide, yer seviyesinde veya üst katmanlarda atmosferin durumunu belirleyen rüzgâr, basınç ve sıcaklık gibi bir veya birden fazla meteorolojik unsurun değerlendirilmesidir.