Bütçe sistemleri nelerdir?
Geleneksel (klasik) bütçe sistemi. Performans bütçe sistemi. Program bütçe sistemi. Planlama-programlama-bütçeleme sistemi. Sıfır tabanlı bütçeleme sistemi. Omnibus bütçe sistemi. Stratejik planlamaya dayalı performansa dayalı bütçeleme sistemi.
Bütçe çeşitleri nelerdir?
1050 sayılı Kanunda bütçe çeşitleri; 1- Genel bütçe, 2- Katma bütçe, 3- Özel bütçe ve ilgili döner sermaye bütçesidir. Söz konusu kanunda bu husus öngörülmemiş olmakla birlikte uygulamada fon bütçeleri de oluşturulmuştur.
Bütçenin unsurları nelerdir?
Bütçede bulunması gereken 4 temel unsur vardır. “4T” olarak adlandırabileceğimiz bu unsurlar (nitelikler) tahmin, sınırlama, onay ve dağıtımdır. TAHMİN: Bütçe, hükümetin gelecekteki gelir ve gider tahminlerini gösterir.
Torba bütçe sistemi nedir?
Omnibus bütçe sisteminin en önemli özelliği, fonların belirli ayrıntılar olmaksızın toplu olarak tahsis edilmesidir. Örneğin, eğitim hizmetleri için belirli bir miktar tahsis edilir, ancak paranın neye harcanacağı belirtilmez.
Bütçe ilkeleri nelerdir?
Bütçe doğruluğu ilkesi. Bölümler bazında maliyet onayı ilkesi. Bütçede ön onay.
Bütçe açığı türleri nelerdir?
En sık kullanılan terimler konsolide bütçe açığı, konvansiyonel açık, birincil açık ve faaliyet açığıdır.
4. sınıf bütçe nedir?
Bütçe, belirli bir zaman diliminde elde edilecek geliri ve planlanan harcamaları gösteren bir tahmindir.
Bütçe aşamaları nelerdir?
Bütçe süreci dört aşamadan oluşur: Bütçenin hazırlanması, bütçenin kabulü, bütçenin uygulanması, bütçenin incelenmesi.
Bütçenin fonksiyonları nelerdir?
– Klasik bütçe fonksiyonları: • mali ve ekonomik fonksiyon, • siyasi fonksiyon, • hukuki fonksiyon, • kontrol fonksiyonu ve • denetim fonksiyonu.
Bütçenin 4T’si nedir?
Yukarıdaki bilgiler ışığında kamu bütçesinin özellikleri 4T ilkesi olarak açıklanmaktadır: • Tahmin: Bütçede yer alan tutarlar tahmindir. • Sınırlama: Bütçe belirli bir dönem için hazırlanır ve uygulanır. • Dağıtım: Bütçe dengelidir. • Onay: Bütçe uygulanmadan önce onaylanır. Modern finans alanında bir fark vardır.
Bütçenin amacı nedir?
Bütçe hedefi, belirli bir zaman diliminde (genellikle bir yıl) elde edilmesi gereken bir finansal amaçtır. Hedefler, gelir, gider, tasarruf, yatırım ve borç gibi finansal kalemlerle ilgili olabilir. Bütçe hedefleri, hem bireyler hem de işletmeler için finansal planlama ve yönetimin önemli bir parçasıdır.
Bütçe yönetimi nedir?
Bütçe yönetimi ekonomik dengeyi güçlendirmeye dayanır. Bu denge, gelire göre giderleri azaltma ve mümkünse geliri artırma ilkesini benimser. Bütçenizi doğru planlayarak borçlarınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Bu aynı zamanda faiz maliyetlerinden de kaçınmanızı sağlar.
Bütçe sistemi ne demek?
Bütçe sistemi, devlete emanet edilen kamu kaynaklarının dağıtımı ve kullanımında rol alan aktörlerin etkileşimini ve bu aktörlerin erişebildikleri bilgileri düzenleyen kurumları kapsar (Atiyas ve Sayın, 1997: 8).
Sıfır esaslı bütçe sistemi nedir?
Sıfır Tabanlı Bütçeleme (ZBB), başlangıç noktası olarak önceki bütçeyi kullanıp ihtiyaç halinde ayarlama yapmak yerine, tüm giderlerin her yeni dönem veya yılda gerekçelendirilmesini gerektiren bir bütçeleme tekniğidir.
PEB sistemi nedir?
PEB sistemi; “Kamu idarelerinin amaç ve hedeflerine uygun olarak kaynakların tahsisini ve kullanılmasını sağlayan, performans ölçümü ve değerlendirmesi yoluyla istenilen amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığını belirleyen ve sonuçları raporlayan bütçe sistemidir” (Maliye Bakanlığı, 2009). : 5).
Bütçenin fonksiyonları nelerdir?
Ekonomik istikrar fonksiyonu, kaynak tahsis fonksiyonu, gelir dağılımı fonksiyonu, planlama ve yönetim aracı fonksiyonu.
Sıfır esaslı bütçe sistemi nedir?
Sıfır Tabanlı Bütçeleme (ZBB), başlangıç noktası olarak önceki bütçeyi kullanıp ihtiyaç halinde ayarlama yapmak yerine, tüm giderlerin her yeni dönem veya yılda gerekçelendirilmesini gerektiren bir bütçeleme tekniğidir.
Bütçeleme teknikleri nelerdir?
Bütçeleme teknikleri: Toptan bütçeleme (harcama bütçesi, organizasyon bütçesi). Performansa dayalı yatırımlar (sermaye) için yeni bütçe.
Ppbs bütçe sistemi nedir?
Buna göre, PPBS’nin temel amacı, ulusal politikalar ile bütçe arasındaki bağı güçlendirerek bütçe hazırlama sürecini kolaylaştırmaktı. PPBS, merkezi düzeyde alınan kaynak tahsis kararlarını kolaylaştırmak için farklı harcama alternatiflerini maliyet ve fayda açısından karşılaştırmayı içerir.