Akhisar’ın neyi meşhur?
Akhisar’da gezilecek yerler arasında; Zeytinliova, Akhisar Müzesi, Ulu Cami, Paşa Cami ve Hamamı, Thyateira Antik Kenti, Süleyman Çamlığı, Çağlak Deresi ve Apollonis Antik Kenti yer almaktadır.
Akhisar’ın eski adı nedir?
Bizans İmparatoru Konstantin tarafından Gölmarmara’ya sürgün edilen Tyeder, Akhisar’ın bugünkü istasyon ile hastane arasına beyaz bir kale inşa etmesiyle Aspro-Kastro olmuştur. ASPRO (Ak), KASTRO (Hisar) anlamına gelmektedir.
Akhisar’ın özellikleri nelerdir?
Akhisar’da toprak yapısı ve iklim (özellikle rüzgar) nedeniyle çok farklı zeytin türlerinin yetiştirilmesi, bu ilçeyi diğer zeytin yetiştirme alanlarına göre öne çıkaran bir özelliktir. Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen sofralık zeytinlerin önemli bir kısmı Akhisar zeytinidir.
Akhisar’da ne yetişir?
Verimli topraklarında hemen hemen her türlü sebze ve meyve yetişir. Ancak en önemli endüstriyel ürün tütündür. Tütün, Akhisar ile neredeyse eş anlamlıdır. Ancak son yıllarda zeytin giderek daha fazla ön plana çıkmış ve Akhisar, 12 milyon zeytin ağacıyla ülkemizin en büyük sofralık zeytin üretim merkezi haline gelmiştir.
Akhisardan ne alınır?
Akhisar Zeytinyağı Manisa’nın Akhisar ilçesi, özellikle zeytinyağı üretimi açısından Türkiye’nin sayılı yerlerinden biridir. Bu nedenle Manisa tatiliniz sırasında Akhisar’ı ziyaret ettiğinizde satın alabileceğiniz hediyelik ürünlerden biri de zeytinyağıdır.
Manisa’nın en çok neyi meşhurdur?
Türkiye üretiminin %85’i şaraplık üzümlerin anavatanı olarak kabul edilen Manisa’da yetiştirilmektedir. Üzüm meyveleri aynı zamanda en önemli tarım ürünüdür. Manisa’da yetiştirilen diğer meyveler arasında şeftali, kiraz, kayısı, zeytin, badem, armut, ceviz, kestane ve nar bulunur. Manisa, ünlü kavun ve karpuzlarıyla Türkiye’de dördüncü sırada yer almaktadır.
Akhisar deprem bölgesi mi?
Akhisar, Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan bir ilçedir ve Gediz Havzası’nın kuzey ucunda yer almaktadır. Bölgede çok sayıda aktif fay bulunmaktadır ve deprem riski yüksektir. Depremlerin yaygın olduğu Akhisar ve çevresinde 224 kayıtlı tarihi deprem bulunmaktadır.
Akhisarı kim fethetti?
Osman Bey, Lefke, Akhisar, Mekece ve Geyve’yi fethetti.
Akhisar’ın nüfusu kaç?
Açıklanan verilere göre ilçemizin toplam nüfusu 163.107 olup, bunun 81.335’i erkek, 81.772’si kadındır. 2013 yılında 161.918 olan ilçemizin nüfusu 1.189 kişi artarak 163’e çıkmıştır.
Akhisar’a en yakın deniz kaç kilometre?
Akhisar, İzmir Limanı’na 92 km, Adnan Menderes Havaalanı’na 110 km uzaklıktadır. Şehir, İstanbul-İzmir karayolu üzerinde İzmir’e 80 kilometre, Bandırma’ya 190 kilometre ve İstanbul’a 470 kilometre uzaklıktadır.
Manisa Akhisar’da kaç koyu var?
Akhisar ilçesi idari olarak Manisa iline bağlı olup ilçe merkezi Manisa il merkezine 48 km uzaklıktadır. Akhisar ilçesi 95 kırsal mahalle (eski adıyla köy ve kasaba) ve 14 kentsel mahalleden oluşmaktadır.
Manisa Akhisar arası kaç kilometredir?
Manisa ile Akhisar arası kaç kilometredir? Manisa ile Akhisar arası mesafe yaklaşık 50 km’dir.
Manisa’nın üretilen en önemli ürünü nedir?
Manisa ilinin başlıca mahsul ürünleri kurutulmuş ve taze üzüm, zeytin, kiraz, tütün, kurutulmuş ve taze domates, mısır ve kavundur. Özellikle sofralık üzüm olarak da adlandırılan sultani üzümlerin üretiminde ülkenin ve dünyanın en önemli üretim merkezidir.
Akhisarda hangi zeytin yetişir?
Akhisar Uslu zeytinini diğer zeytin çeşitlerinden ayıran en karakteristik özelliği şudur: Akhisar Uslu zeytini, Manisa’nın Akhisar ilçesinde yetiştirilen Uslu zeytin fidanlarından zeytin ağaçlarının hasat edilip işlenmesiyle elde edilir.
Akhisar’ın nüfusu kaç 2024?
Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Akhisar’ın nüfusu bir önceki yıla göre 1393 kişi arttı. TÜİK’in 6 Şubat 2024 tarihli verilerine göre geçen yıl 177.419 olan Akhisar’ın nüfusu bu yıl 178.812’ye yükseldi.
Manisa’da ne yenir?
Manisa’nın Meşhur YemekleriManisa Kebabı Manisa’nın meşhur yemekleri nelerdir diye sorulduğunda akla ilk gelen şüphesiz Manisa Kebabıdır. … Nohut Mantısı Manisa’da ne yenir sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan biri nohut mantısıdır. … Alaşehir Kapaması … Karagöz taratoru. … Odun köftesi. … Simit ekmeği. … Şevket-i Bostan. … İçli ekmekDaha fazla makale…
Kırkağaç neyi meşhur?
Aslında Kırkağaç denince akla hemen kavun geliyor. Kırkağaç kavununun aldığı Coğrafi İşaret gibi, şu anda ‘Kırkağaç Çakal Pideli Paça’ ve ‘Çakal Pidesi’ adlı iki çeşidi için de Mahreç Coğrafi İşareti alınması için çalışmalar sürüyor.
Akhisar hangi illerden büyük?
Akhisar ilçesi, Ege bölgesinin kuzeyinde, Manisa ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Güneyinde Gölmarmara, güneybatısında Saruhanlı, batısında Aliağa, kuzeyinde Sındırgı, kuzeybatısında Kırkağaç ve Soma, doğusunda ise Gördes ilçeleri bulunmaktadır. 1645 km2’lik yüzölçümüyle Manisa ilinin yüzölçümü bakımından en büyük ilçesidir.
Akhisar’dan sonra ne gelir?
Manisa’nın ilçeleri sırasıyla; Bunlar Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma, Turgutlu, Şehzadeler, Yunusemre’dir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Cisgender Ne Anlama Gelir