Özel sektör ücretsiz izin hakkı var mı?
Türkiye’de özel sektörde ücretsiz izin hakkı konusunda net bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle, alınabilecek ücretsiz izin günü sayısı çalışan ve işveren arasındaki karşılıklı anlaşmaya bağlıdır. Ancak, çalışanın hizmet süresi ve işverenin iş politikası gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak belirlenebilir.
İşçi zorla ücretsiz izne çıkarılır mı?
Bir çalışanı ücretsiz izne çıkmaya zorlamak mümkün değildir. Çünkü ücretlerdeki değişiklikler ve iş sözleşmesindeki iş konuları temel değişiklikler olarak kabul edilir. Çalışma koşullarındaki temel değişiklikler çalışanın rızasını gerektirdiğinden, çalışan bu rıza olmadan ücretsiz izne çıkmaya zorlanamaz.
İşveren işçiye izin vermek zorunda mı?
İşveren, iş sözleşmesinde veya toplu sözleşmede kararlaştırılan izin günü sayısını vermelidir. Ücretsiz seyahat izni veya doğum sonrası ücretsiz izin hariç olmak üzere ücretsiz izin, anlaşmayla verilebilir. İşveren ücretsiz izni zorlayamaz. Ücretsiz izin, hizmet süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
İşveren zorla izne çıkarabilir mi?
İş hukuku, özel durumlar haricinde, ücretsiz izin konusunda yeterince açık hükümler içermemektedir. Ancak, kesin olarak söyleyebileceğimiz bir şey, işverenin çalışanı ücretsiz izin almaya zorlayamayacağıdır. Başka bir deyişle, ücretsiz izin çalışanın rızasını gerektirir.
İşçi 1 ayda en fazla kaç gün ücretsiz izin kullanabilir?
Çalışanın onayına bağlı ücretsiz izin için belirli bir süre sınırı yoktur.
Ücretsiz izni kim onaylar?
ÜCRETSİZ İZİN: Kanunda gösterilen sebeplerle görevlerinden ayrılan ve bu süre içinde maaş ve diğer haklarını alamayan memurların aldıkları izin türüdür. İzin, memurun talebi ve bağlı bulunduğu kurum amirinin onayı ile veya takdiri hâllerde amirin onayı ile kullanılır.
İşçi ücretsiz izni kabul etmezse ne olur?
İş Kanunu’nun 22. maddesine göre; işçi bu ücretsiz izin teklifini kabul etmek zorunda değildir. “Çalışan tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen ücretsiz izin teklifi artık çalışan için bağlayıcı değildir ve bu nedenle işveren çalışanı ücretsiz izne çıkaramaz.” şeklinde ifade edilmektedir.
Ücretsiz izin idarenin takdirinde mi?
Bu izin 24 aya kadar verilebilir. İdarenin bu konuda takdir yetkisi yoktur.
Ücretsiz izin alınca sigorta yatar mı?
Ücretsiz izindeki çalışanlara sigorta ödenir mi? Ücretsiz izindeki çalışanlar 10 güne kadar sağlık yardımı almaya devam eder. Ayrıca, işveren ücretsiz izin günü için SSI primi ödemez. Bu durumda, işveren çalışanın ücretsiz izninin eksik günlerini Sosyal Güvenlik İdaresi’ne bildirir.
Hastaneye giderken amirden izin alınır mı?
Yukarıda da değindiğimiz gibi, işçinin izin hakları 4857 sayılı İş Kanunu ile düzenlenmiştir. İş Kanununda veya ilgili yönetmeliklerde işverenin işçiye doktora veya hastaneye gitmesi için izin vermesi gerektiğine dair bir hüküm veya düzenleme bulunmamaktadır.
6 ay çalışan işçinin izin hakkı var mı?
Çalışanın 6 ay yıllık izin hakkı Çalışanın izne hak kazanabilmesi için İş Kanunu’na göre işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekir. İşe giriş tarihinden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere bir yılını dolduran çalışanlar yıllık izin hakkına sahiptir. Bu süreyi doldurmamış çalışanlar yıllık izin hakkına sahip değildir.
İşçi hastaneye gittiği gün izinli sayılır mı?
Yasaya göre, çalışanın işe gelip hastalık izni alması durumunda, ziyaret izni ücretli izin olarak verilmektedir. Ancak bildirim yapılmayan durumlarda, izin türü işverenin takdirine göre değişmektedir.
Özel sektör ücretsiz izne çıkarabilir mi?
Ekonomik kriz gibi zamanlarda, işverenler işyerindeki olumsuz etkiyi azaltmak için çalışanlarını ücretsiz izne gönderebilirler. Çalışanlar ayrıca özel işlerini halletmek için ücretsiz izin talep edebilirler. İşveren çalışanı ücretsiz izin almaya zorlayamaz. Çalışan kendi başına ücretsiz izin alamaz.
Ücretsiz izin hangi hallerde verilir?
Kanundan kaynaklanan durumlar; örnek olarak çalışanın evlenmesi, yakınının ölümü, seyahat izni, mazeretli izin ve doğum izni verilebilir. İkinci seçenek ise tarafların anlaşması halinde ücretsiz izindir. Tarafların isteğiyle gerçekleşen ücretsiz izin için kanunda bir hüküm bulunmamaktadır.
Ücretsiz izin ihbar süresinden sayılır mı?
Ancak, çalışanın ihbar süresi içinde ücretli veya ücretsiz yıllık izin kullanması veya sağlık nedeniyle tatilde olması durumunda, bu süreler ihbar süresi olarak sayılmaz. Çalışanın yıllık izinde veya hastalık izninde olduğu dönemlerde, ihbar süresi feragat edilir ve ihbar süresi tatil veya raporlama süresi kadar uzatılır.
Özel sektörde ücretli izin hakkı kaç gün?
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin, hizmet süresi; bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) çalışanları için on dört günden, beş yıldan fazla, onbeş yıldan az çalışanları için yirmi günden, en az onbeş yıl (dahil) çalışanları için yirmi altı günden az olamaz. (Ek cümle: -6552/5 md.)
Özel sektörde ücretsiz doğum izni kaç aydır?
Ücretli doğum izninden sonra çalışan ücretsiz doğum izni alabilir mi? Doğum öncesi ve sonrası 8 hafta ücretli izne ek olarak çalışanlar ayrıca 6 aya kadar ücretsiz izin hakkına sahiptir.
Kaç yıl ücretsiz izin alabilirim?
Madde 108(E) şöyle diyor: “Bir memura, yıllık izin için esas alınan süreler bakımından beş yıllık hizmeti tamamlamış olması koşuluyla, toplam bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilir. Memur, bu iznin hizmet süresi boyunca ve en fazla iki kez kullanılmasını talep edebilir.”
Ücretsiz izinde maaş kesilir mi?
Ücretli izin ile ücretsiz izin arasındaki en önemli fark, ücretli izinde çalışmadığı zamanlarda çalışanın maaşını normal alması, ücretsiz izinde ise çalışanın herhangi bir ücret almamasıdır. Ücretli izin alan çalışan, izni sırasında çalışmasa bile maaşını düzenli olarak almaya devam eder.