Memura ne kadar sürede soruşturma açılır?
Sınır dışı etme cezasını gerektiren suçları öğrendiği tarihten itibaren (6) ay, daha fazla cezayı gerektiren suçları öğrendiği tarihten itibaren (1) ay içinde soruşturmayı başlatır.
Memurun açığa alınma süresi ne kadardır?
Görevden uzaklaştırma olarak da adlandırılan uzaklaştırma, cezai bir karar değildir. Cezai veya disiplin soruşturmasının herhangi bir aşamasında en fazla üç ay süreyle verilen idari ihtiyati tedbir, memurun geçici olarak kamu görevlerini yerine getirememesine neden olur. Bir kişinin kamu hizmetine son verilmesini gerektiren bir işlem değildir.
Görevden uzaklaştırma ne kadar süre?
Devlet Memurları Kanunu’nun “Kavram” başlıklı 145. maddesinde şöyle denilmektedir: Hizmetten uzaklaştırma süresi; Bunlardan birinin disiplin işlemi olması halinde en fazla üç ay sürebileceği tanımlanmıştır. Yine maddeye göre; Bu süreden sonra hakkında karar verilmezse, memuriyet hizmetine girer.
Disiplin kovuşturması gereği görevden uzaklaştırma en çok ne kadar devam edebilir?
Madde 145: “Disiplin soruşturması sonucu görevden uzaklaştırma üç ayı geçemez. Bu süre içinde karar alınmazsa memur görevine iade edilir.”
Görevden uzaklaştırılan memura kaç gün içinde soruşturma açılır?
Görevden uzaklaştırılan görevliler hakkında görevden uzaklaştırılma tarihinden itibaren 10 iş günü içinde soruşturma başlatılması zorunludur. Amirin cezai sorumluluğu, ceza hukuku ilkelerine göre belirlenecek sorumluluğa ilişkindir (örneğin görevi kötüye kullanma suçu vb.).
Soruşturmaya başlama süresi nedir?
# Disiplin veya ceza soruşturmasının herhangi bir aşamasında ihtiyati tedbir kararı verilebilir. İhtiyati tedbir kararı soruşturma başlatılmadan önce verilirse, kararın alınmasından itibaren 10 iş günü içinde soruşturma başlatılmalıdır.
Uzaklaştırma kararı memuriyeti etkiler mi?
Memurun görevden uzaklaştırılabileceği süre kanunun 145. maddesinde belirtilmiştir; “Memurluktan çıkarma; İşlem disiplin amaçlı ise en fazla 3 ay sürebilir. Bu süreden sonra memur hakkında karar verilmemişse, memur görevine iade edilir.”
Uzaklaştırma süresi ne kadardır?
Kaldırma ve bildirim süresi İhtiyati tedbir en fazla altı ay süreyle verilebilir. İhtiyati tedbir başvurusu yapıldıktan sonra verilen karar altı aydan kısa bir süre önce verilmişse, ihtiyati tedbirin süresi dolmadan önce yeni bir başvuruda bulunularak ihtiyati tedbirin uzatılması talep edilebilir.
Memuru görevden uzaklaştırmaya kimler yetkilidir?
Bakanlık, müfettişlerin görevden uzaklaştırılmasına karar verme yetkisine sahiptir. İllerde valiler, il idaresine bağlı tüm memurları ve şefleri görevden alabilir. İlçelerde, kaymakamlar, yasal gereklilikler karşılanırsa, emri altındaki herhangi bir memuru görevden uzaklaştırabilir.
Hangi durumlarda memurluktan atılır?
Madde hükmü gayet açıktır. Adaylık süresi içinde (aynı kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre bu süre en az 1, en çok 2 yıl olabilir) başarısız olanlar ve adaylık süresi içinde kamu hizmetiyle bağdaşmayan davranışlarda bulunanlar, adaylıklarının kamu hizmetinden çıkarılmasına karar verilir.
Açığa alınan memur göreve nasıl döner?
Askıya alma, bir memura karşı disiplin soruşturması bağlamında geçici bir tedbirdir ve en fazla üç ay sürebilir. Bu süreden sonra kendisi hakkında bir karar alınmamışsa, memur görevine geri dönmelidir. Bu durumda, memur yeniden işe alınmalı ve yetkililere herhangi bir takdir yetkisi verilmemelidir.
Memurluktan çıkarma kararını kim verir?
“Kamu görevinden çıkarma, memurun bağlı olduğu kurumun Yüksek Disiplin Kurulunun kararıyla üstlerin istemi üzerine verilir.” Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulunun ayrı bir ceza verme yetkisi yoktur; verilen cezayı kabul eder veya reddederler.
Açığa alınan memur itiraz edebilir mi?
İnfazın durdurulması kararı verildiğinde memur görevine başlar ancak dava esastan devam eder. İnfazın durdurulması geçici bir tedbirdir. İnfazın durdurulması başvurusu iptal prosedüründe reddedilirse, bu karara karşı 7 gün içinde Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edilebilir.
İdari soruşturmada zaman aşımı ne kadardır?
Disiplin cezası, disiplin suçunun işlenmesinden itibaren iki yıl içinde verilmezse ceza verme hakkı sona erer. Bu, tüm disiplin cezalarına uygulanan genel bir zamanaşımı süresidir.
Devlet memuru ne kadar ceza alırsa isten atılır?
Bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan memur, suçu kasten işlerse kamu hizmetiyle ilişkisi kesilir. Kişinin kamu hizmetine devam edebilmesi için suçu kasten değil, dikkatsizlik sonucu işlemiş olması gerekir. İhmal sonucu işlenen suçlarda bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan kişinin iş ilişkisi kesilmez.
Soruşturma açılması ne kadar sürer?
Soruşturmanın tamamlanması için yasal bir zaman sınırı bulunmamakla birlikte, soruşturmanın belirli olayın niteliğine bağlı olarak makul bir süre içinde tamamlanması gerekir. Soruşturma 1 ay veya 1 yıl sürebilir. Ancak soruşturmanın süresi alınacak önlemlerle orantılı olmalıdır.
Soruşturma süreci ne zaman başlar?
Başlatma: Bir suçun işlendiğine dair bir ihbar alındığında veya yetkili makamlara bir suçun işlendiğine dair başka bir bilgi ulaştığında soruşturma başlar. 2. Bilgi toplama: Savcı olayla ilgili bilgi toplamaya başlar.
Devlet memuruna soruşturma nasıl açılır?
Bir kamu görevlisinin disiplin kurallarını ihlal eden davranışının soruşturulması gerektiğinde, yetkili amirleri tarafından disiplin soruşturması başlatılır. Kamu görevlileri hakkında disiplin soruşturmalarının usule uygun olarak yürütülmesi zorunludur.
İdari soruşturmada zaman aşımı ne kadardır?
Disiplin cezası, disiplin suçunun işlenmesinden itibaren iki yıl içinde verilmezse ceza verme hakkı sona erer. Bu, tüm disiplin cezalarına uygulanan genel bir zamanaşımı süresidir.